Letos v projektu Evropska vas na OŠ Lesično raziskujemo Portugalsko.

Portugalska je dežela pomorščakov in raziskovalcev morij. V 15. stoletju so neustrašni pomorščaki pod vodstvom Vasca da Game odkrili nova ozemlja in Portugalska se je razširila v čezmorski imperij. Leži na atlantski strani Iberskega polotoka. Portugalska zgodovina je vtisnila neizbrisen pečat njeni kulturi: v arhitekturi in umetnosti je prepoznaven mavrski in orientalski vpliv.

Dežela prijaznih ljudi je z eno nogo v evropski sedanjosti, z drugo v bleščeči preteklosti zlate osvajalske dobe. Ob morju se nizajo velika mesta in glavne znamenitosti dežele, v notranjosti pa najdete čutno portugalsko bit in veličastno naravo.

Portugalska šteje približno 10,6 milijonov prebivalcev, njeno glavno in hkrati največje mesto pa je Lizbona. Uraden jezik te države je portugalščina.

Ima pomembno turistično funkcijo, saj je ena izmed dvajsetih najbolj obiskanih držav na svetu.

Vsako leto junija povsod na Portugalskem praznujejo tri svetnike, imenovane Santos Populares (ljudski svetniki). Stalnice teh praznovanj so ljudski plesi in glasba, zlasti tradicionalno melanholični fado.

Med umetniki je bilo vedno veliko Portugalcev, znana pesnika sta na primer Luís de Camões in Fernando Pessoa. Ustvarjalnost lahko najdemo tudi v nastopih mednarodno uveljavljenega nogometnega igralca Cristiana Ronalda.

Koordinatorica projekta: Lidija Kotnik Klaužer

 

 

(Skupno 958 obiskov, današnjih obiskov 1)