Projekt Evropska vas je šolski projekt, ki ga na Celjskem organizira Mestna občina Celje. V njem sodeluje že več kot 40 osnovnih in srednjih šol ter drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Osnovna ideja projekta je spoznavanje in razumevanje evropskega družbenega, socialnega in kulturno-zgodovinskega okolja ter spodbujanje medkulturnega sodelovanja, hkrati pa zavedanje lastne kulturne identitete. S projektom želijo spodbujati tudi zanimanje za spoznavanje drugih narodov in držav Evropske unije. Program je usmerjen v medpredmetno povezovanje in v uporabo inovativnih pristopov pri učenju in poučevanju.

Letos bomo na OŠ Lesično v okviru omenjenega projekta raziskovali Belgijo –  državo, ki spada med bogatejše evropske države. Ugodna lega, prometne povezave in dejstvo, da je mati Evropske Unije, jo uvrščajo med turistično zanimivejše države. Belgija je znana po svoji arhitekturi, umetnosti, krasnih parkih in odličnih pivih.

Bruselj je glavno mesto Belgije. Kot prestolnica se je razvijal in rastel, predvsem na področju trgovine. Danes je Bruselj tudi prestolnica Evropske unije. V njem delujejo vse evropske institucije. Zaradi tega se mesto ponaša z mogočnimi zgradbami, velikimi parki in odličnimi prometnimi povezavami. Bruselj je moderno mesto, ki je ohranilo staro mestno jedro, ki je predvsem turistično zanimivo. Glavna atrakcija je Grand Palace, ki ga letno obišče več tisoč turistov. Okoli trga so posejane stare hiše, ki so bile v lasti trgovcev in obrtnikov in datirajo v 17. stoletje. Na trgu stoji tudi stara mestna hiša s kipom svetega Mihaela, ki je zavetnik mesta. Mestna znamenitost pa je tudi kip Manneken Pis in Atomium, stavba. Bruselj je zaslužen, da je Belgija tako prepoznavna v svetu.

Belgija ne bi bila Belgija brez kotičkov, ki jih morate obiskati, če vas pot zanese v to zahodnoevropsko državo:

Manneken Pis: Znameniti kip dečka, ki lula je edinstvena znamenitost v Bruslju. Tradicija narekuje, da vsi državni voditelji, ki obiščejo mesto, darujejo dečku svoje miniaturne narodne noše.

Atomium: Predstavlja simbol mesta, nudi panoramski razgled na Bruselj in okolico. Atomium sestavlja devet krogel, ki predstavljajo devet atomov in so povezane s tekočimi stopnicami.

Božični trgi: Mestece Grand Place se v decembru spremeni v zimsko pravljico in navdušuje z ogromnim božičnim drevescem in nočnimi zvočnimi in svetlobnimi predstavami.

Tapis de fleurs: Milijon begonij sestavljenih v eno preprogo. Carpet of Flowers pokriva skoraj 20.000 kvadratnih metrov v centru Grand Place-a.

To in še več zanimivosti bodo raziskovali nadarjeni učenci v sklopu projekta Evropska vas. Vse, kar bo nastalo skozi šolsko leto, bodo učenci pokazali na zaključni prireditvi, ko se bo s projektom Evropska vas v Celju rojstni dan Evrope slavil že osemnajstič. Slavili bomo 9. 5. 2023 na Glavnem trgu v Celju, kamor ste že sedaj vabljeni.

Vir: https://wiki.potnik.si/Belgija (Pridobljeno 1. 9. 2022.)

***************************************************************************************************************

ZAKLJUČNA PRIREDITEV PROJEKTA EVROPSKA VAS

V duhu medkulturnosti, tolerance, solidarnosti, spoznavanja drugih narodov in držav v Evropski uniji ter zavedanja lastne kulturne identitete je v torek, 9. maja 2023, na Glavnem trgu v Celju potekala zaključna prireditev projekta Evropska vas.

Udeležili so se je tudi učenci OŠ Lesično. Mladi raziskovalci Belgije: Jaša, Tadej, Neža, Naja, Domen, Nadja, Janja, Leja, Aljaž, Jona, Sara in Manca, so svoje delo odlično opravili in številnim obiskovalcem predstavili svoje delo in zanimivosti o deželi vafljev, pralin, ocvrtega krompirčka in piva.

Doživite dogajanje z ogledom fotografij tudi vi!

Koordinatorica projekta: Lidija Kotnik Klaužer

 

 

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)