PIŠEM ZA PRAVICE

Na OŠ Lesično smo se pridružili največjemu dogodku na svetu, ki poteka vsako leto v decembru in januarju. Dogodek Pišem za pravice poteka v več kot 200 državah in ozemljih po vsem svetu. Organizira ga Amnesty International. Na sto tisoče posameznikov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali so jim kršene pravice.

Začetek akcije sega na Poljsko v leto 2002, kjer se je lokalna skupina Amnesty odločila organizirati pisanje apelov, ki je trajalo 24 ur. Od takrat je »maraton pisanja apelov«, ki so ga poimenovali Pišem za pravice, prerasel v globalni dogodek. V teh letih je bilo zaradi Pišem za pravice izpuščenih več kot 50 ljudi, ki so bili po krivem zaprti. To pomeni, da so lahko na novo začeli svoja življenja – po zaslugi milijonov pisem ljudi iz praktično vseh kotičkov sveta.

Maraton pisanja apelov tako vsako leto prinese pozitivne spremembe, ki svet (posameznike, skupnosti, oblasti) spreminjajo na bolje.

Ljudje, za katere se borimo na Pišem za pravice 2022

Ljudje v Anhovem se soočajo z zdravstvenimi težavami. To je posledica dolgoletne izpostavljenosti azbestu v preteklosti, danes pa trpijo še onesnažen zrak zaradi delovanja cementarne Salonit Anhovo, ki sežiga velike količine odpadkov. Zahtevajte spremembo zakonodaje, ki bo ljudem omogočila življenje v zdravem in čistem okolju.

Nasser je zgolj zaradi uveljavljanja pravice do protesta pristal v zaporu, kjer je ogroženo tudi njegovo zdravje. Na podlagi krivične obtožbe je bil obsojen na 20 let zapora v Maroku.

Zineb je ubila policijska granata s solzivcem. Do danes ni za njeno smrt odgovarjal nihče.

Chow je izključno zaradi mirnega uveljavljanja pravic do svobode izražanja in mirnega zbiranja pristala v zaporu.

Luis je obsojen na pet let zapora, ker je branil svobodo izražanja. Njegovo zdravje se v zaporu zaradi neustrezne zdravstvene oskrbe hitro slabša.

Borki za pravice transspolnih oseb Yren in Mariana sta žrtvi diskriminacije. Skupaj pozovimo oblasti, naj zagotovijo vsa sredstva za pravno priznanje identitete transspolnih oseb v Paragvaju. Naj se diskriminatorna praksa odpravi.

Dorgelesse se je prvič v življenju udeležila protesta in pristala za zapahi.

Vahida so skupaj z bratoma aretirali zaradi udeležbe na protestu in ga obsodili so na Vahida je zaprt v samici vse od septembra 2020.

Cecillia, Joanah in Netsai so zaradi uveljavljanja svoje pravice do svobode izražanja in mirnega zbiranja prestale travmatične dogodke. Postale so tarče nenehnih nadlegovanj in nepravičnih obtožb.

Shahnewazu iz Bangladeša grozi dolga zaporna kazen le zaradi objave na Facebooku.

Aleksandri grozi 10 let zapora, ker je kritizirala rusko agresijo v Ukrajini.

Naše besede imajo moč. Uporabimo jo.

 

Koordinatorica projekta: Lidija Kotnik Klaužer

 

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)