NPZ za starše in učence

Nacionalno preverjanje znanja 2021/2022

Spoštovani starši, učenci šestošolci in devetošolci.

Republiški izpitni center je na spodnji povezavi objavil publikacijo Informacije za učence in starše o izvedbi nacionalnega preverjanja znanja v šolskem letu 2021/2022.

Informacije si lahko ogledate na spletni strani http://www.ric.si.

Šolska svetovalna služba

 

Vozni red

 

Razpis za vpis v 1. letnik srednje šole za šolsko leto 2021/2022

Na spletni povezavi https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/ je objavljen Razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove v šolskem letu 2021/2022.

 

Ko se v Povodnem možu združita glasba in poezija …

Na videoposnetku boste lahko spremljali deklamacijo Prešernovega Povodnega moža učencev osmih osnovnih šol, ki jo spremlja odlična podlaga različnih inštrumentov in izvajalcev glasbene šole.

Posnetek je nastal na pobudo Glasbene šole Rogaška Slatina z željo po združitvi – ne le glasbe in poezije, ampak tudi krajev. Pri tem projektu so se v času dela na daljavo učencem glasbene šole pridružili učenci osmih osnovnih šol Obsotelja in Kozjanskega (OŠ Lesično, OŠ Kozje, OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Rogatec, I. OŠ Rogaška Slatina, II. OŠ Rogaška Slatina, OŠ Podčetrtek in OŠ Šmarje pri Jelšah).

Našo šolo je z odlično deklamacijo pesmi zastopal šestošolec Aljaž Čepin z mentorico Petro Slivnikar.

 

 

Fotografije

 
 

Eduroam-OŠ Lesično

 

Eduroam

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Lesično od novembra 2018 nudi učiteljem in učencem OŠ Lesično možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes.

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča učiteljem in učencem varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji in tujini.

Omrežje je zasnovano tako, da uporabniki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Lesično dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Krškem ali Ljubljani oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahtevnosti za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11b ali 802.11g ter varnostni protokol WPA-Podjetniško (WPA-Enterprise) ali WPA2-Podjetniško (WPA2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP.

Najbolj razširjena operacijska sistema MS Windows XP SP2 in Windows Vista sicer podpirata oba varnostna protokola WPA in WPA2, ne pa tudi prijavnega standarda 802.1x z EAP-TTLS + PAP. Zato je potrebno tudi na prenosne računalnike z omenjenima operacijskima sistemoma namestiti brezplačen odjemalec SecureW2, ki v Windows XP/Vista doda podporo za EAP-TTLS + PAP. ARNES pa je SecureW2 še dodatno prilagodil slovenskemu omrežju Eduroam (eduroam_client).

  • Ustrezen odjemalec si lahko naložite s spletnega naslova https://cat.eduroam.org/ (kliknite “download your eduroam installer” ter v pojavnem oknu izberite Osnovna šola Lesično, nato pa ustrezen operacijski sistem).
  • SecureW2 – ftp://ftp.arnes.si/software/eduroam/
    (Za Windows 2000/XP/Vista/win7 – brezplačen, v Windows 2000/XP/Vista/win7 vgrajenemu odjemalcu 802.1x doda podporo za EAP-TTLS + PAP, priporočamo)
  • Xsupplicant – http://open1x.sourceforge.net/ 
    (UNIX odjemalec 802.1x, odprtokodni)

3. Navodila za priklop

Navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si. Na vaš prenosni računalnik morate biti prijavljeni z uporabniškim imenom, ki ima skrbniške pravice. Priporočamo, da namestite najnovejše gonilnike za brezžično kartico.

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – OŠ Lesično.

4. Pokritost z brezžičnim signalom

S šestnajstimi brezžičnimi dostopnimi točkami so s signalom pokriti vsi prostori v stavbi OŠ Lesično in okolica šole (igrišče, učilnica na prostem).

5. Pomoč in kontaktne osebe

Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji (OŠ Lesično).

Kontaktna oseba je Janez Čepin, ki je dosegljiv na elektronski naslov janez.cepin@os-lesicno.si

(Skupno 385 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 

Literarno glasilo

 

ZIMZELEN 2020_2021

 

 

 

 

Misel tedna

Mogoče nam ne bo uspelo pripraviti prihodnosti za svoje otroke, lahko pa pripravimo svoje otroke na prihodnost.

(Franklin D. Roosevelt)