PIŠEM ZA PRAVICE

Na OŠ Lesično smo se pridružili največjemu dogodku na svetu, ki poteka vsako leto v decembru in januarju. Dogodek Pišem za pravice poteka v več kot 200 državah in ozemljih po vsem svetu. Organizira ga Amnesty International. Na sto tisoče posameznikov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali so jim kršene pravice.

Začetek akcije sega na Poljsko v leto 2002, kjer se je lokalna skupina Amnesty odločila organizirati pisanje apelov, ki je trajalo 24 ur. Od takrat je »maraton pisanja apelov«, ki so ga poimenovali Pišem za pravice, prerasel v globalni dogodek. V teh letih je bilo zaradi Pišem za pravice izpuščenih več kot 50 ljudi, ki so bili po krivem zaprti. To pomeni, da so lahko na novo začeli svoja življenja – po zaslugi milijonov pisem ljudi iz praktično vseh kotičkov sveta.

Maraton pisanja apelov tako vsako leto prinese pozitivne spremembe, ki svet (posameznike, skupnosti, oblasti) spreminjajo na bolje.

Letos so se maratona pisanja apelov udeležili učenci 8. in 9. razreda.

Ljudje, za katere se borimo na Pišem za pravice 2021

  1. Izbrisani prebivalci Slovenije, ki so jih slovenske oblasti nezakonito izbrisale iz registra stalnih prebivalcev in 30 let kasneje še vedno čakajo na uradno opravičilo države.
  2. Svetovalne delavke in delavci v Sloveniji, ki potrebujejo podporo, da bodo lahko ustrezno poskrbeli za otroke in mlade.
  3. Pripadnik staroselskega ljudstva, Bernardo iz Gvatemale, ki je v zaporu, ker je želel na miren način zaščititi zemljo in naravne vire svojega ljudstva.
  4. Najstnica Janna Jihad, ki je žrtev nadlegovanja in groženj s smrtjo, ko se na Zasedenih palestinskih ozemljih bori za normalno otroštvo in odpravo sistemskega rasizma.
  5. Ciham je bila stara 15 let, ko je pred devetimi leti izginila med poskusom pobega iz Eritreje; po aretaciji na sudanski meji se je za njo izgubila vsaka sled.
  6. 17-letni Mikita Zalatarou iz Belorusije se je pomotoma znašel v bližini povečini mirnih protestov, ko se je vmešala policija. Lažno so ga obtožili množičnih neredov, ga ob aretaciji pretepli in zaprli.
  7. Rung je ena vodilnih v tajskem mladinskem protestnem gibanju za demokratične spremembe, ki ji zato grozi na desetine obtožb, med drugim tudi dosmrtna zaporna kazen.

 

Koordinatorica projekta: Lidija Kotnik Klaužer

Pisem za pravice uspehi do 21

Pismo-starsem-PZP2021-fin

 

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)