Na zadnji predpočitniški dan smo za učence od 7. do 9. razreda izvedli interdisciplinarno ekskurzijo. Ogledali so si Predjamski grad, Postojnsko jamo in Park vojaške zgodovine Pivka.

Najprej je bil na vrsti Predjamski grad, največji jamski grad na svetu, ki je vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Po legendi je nekoč v njem prebival pogumen roparski vitez Erazem Predjamski. Po sporu z avstrijski cesarjem se je Erazem več kot leto dni uspešno upiral oblegovalcem gradu, dokler ga ni izdal eden od njegovih služabnikov, ki je prižgal svečo na oknu Erazmove sobe. To je vodilo njegove sovražnike, da so ga pozneje zasuli s kamnitimi kroglami. Erazmovo žalujoče dekle naj bi njegovo truplo pokopalo v središču vasi pred cerkvijo, nanj pa zasadilo lipo, ki stoji tam še dandanes. Učenci so se sprehodili skozi zgodovino gradu in občudovali izjemno arhitekturo.

Sledil je čarobni podzemni svet Postojnske jame z veličastnimi kapniškimi skulpturami in pestrim živalskim svetom. Učenci so spoznali ta edinstven podzemni ekosistem, doživeli 3,7 km dolgo nepozabno vožnjo s podzemnim vlakom in občudovali največjo jamsko žival, ki brez hrane zdrži tudi do 10 let, človeško ribico.

Na koncu so obiskali še Park vojaške zgodovine Pivka, največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji, kjer so si ogledali vojaško-zgodovinsko zbirko, se seznanili z osamosvojitvenim dogajanjem in obrambo slovenske samostojnosti leta 1991. Za zaključek pa so se odpravili še v notranjost podmornice P-913.

Izredno aktiven dan je bil popolnoma izkoriščen. Nepozabno in zabavno doživetje ter vsebinsko zelo bogat izobraževalen dan jih je utrujene popeljal zasluženim počitnicam naproti.

Lidija Kotnik Klaužer, vodja interdisciplinarne ekskurzije

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)