Na OŠ Lesično smo se znova pridružili največjemu dogodku na svetu, ki ga organizira Amnesty International. Pristopili smo k sto tisočim posameznikom, ki pišejo apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali so jim kršene pravice.

Glede na pozitivne informacije s strani organizacije, ki bdi nad apeli, smo veseli, da lahko tudi učenci OŠ Lesično, majhne podeželske šole pomagajo pogumnim posameznikov, ki jim ni mar za sočloveka. Letos so v akciji sodelovali učenci 8. razreda. Seznanili so se z žalostnimi in krivičnimi zgodbami pogumnih posameznikov, nato pa stopili v akcijo. V akcijo pisanja apelov in pošiljanja pozitivnih misli z željo, da bodo v prihodnjih mesecih prebrali o pozitivnih spremembah v njihovih življenjih.

Osmošolci so letos izbrali naslednje posameznike in napisali apele za:

  • Maung Sawyeddollaha iz Mjanmara, ki je bil star le 15 let, ko so z družini zaradi nasilja nad Rohingami prebežali v begunsko taborišče v Bangladešu.
  • strica Pabai-a in strica Paul-a iz Avstralije, ki se borita za pravice svoje skupnosti in nujne podnebne ukrepe.
  • Thapela Mohapi iz Južne Afrike je vodja množičnega gibanja Abahlali base Mjondolo, ki si prizadeva izboljšati življenja ljudi v Južni Afriki. Zaradi svojega delovanja se vse od leta 2021 sooča z grožnjami.
  • Rito Karasartovo iz Kirgizistana, ki je mirno protestirala, zdaj pa ji zaradi njenega aktivizma grozi 15 let zapora.

Prepričani smo, da bodo naši apeli in pozitivne misli prispevali k pozitivnim spremembam v njihovih življenjih.

Hvala učencem 8. razreda za njihovo predanost in srčno sodelovanje!

Vodja projekta: Lidija Kotnik Klaužer

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)