Danes, 26. 12. 2023, je državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. Na OŠ Lesično smo ga s kulturnim programom in ogledom razstave Vojna za Slovenijo 1991 obeležili v petek, na zadnji šolski dan v koledarskem letu. 

S pesmijo, recitacijami in deklamacijami so učenci obogatili zgodovinska dejstva, povezana z dnevom, ko so želje postale resničnost in so postavile mejnik v novejši zgodovini Slovencev. Na ta dan bili so znani rezultati plebiscita, katerega so se ljudje množično udeležili in pokazali, da jim je mar, kakšna bo naša prihodnost. »Če hočemo, da nas prizna svet, se moramo najprej priznati sami.« je citat iz časov plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo. In ravno to so storili. Zbrali smo pogum in se enotno odločili za samostojnost in neodvisnost. Prišli smo do položaja, ko smo lahko začeli samostojno odločati o svoji lastni usodi in graditi svojo domovino. Od takrat dalje lahko naša država s ponosom v srcih praznuje ta dan. A da smo si ustvarili svoj dom, je bilo potrebnega veliko poguma in odločnosti. Če se ozremo nazaj po zgodovini, spoznamo, da pot do naše samostojnosti ni bila lahka in tudi ni prišla kar brez boja. In da bi približali ta zgodovinska dejstva učencem, smo na šoli gostili razstavo Vojna za Slovenijo 1991, ki so jo postavili člani Policijskega veteranskega društva SEVER, odbor Šmarje, ki so se obeležitve tudi udeležili in nas po kulturnem programu popeljali skozi razstavo. Razstava nazorno, kronološko in vsebinsko bogato prikazuje obdobje od plebiscitarne odločitve decembra 1990 do odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije oktobra 1991.  V članih Policijskega veteranskega društva SEVER, odbor Šmarje, so se prebudili spomini na takratni čas in osebno doživljanje dogodkov, s čimer so vodenje po razstavi popestrili, jo naredili še zanimivejšo, tematiko pa približali učencem. 

Razvijanje in krepitev domoljubja je ena izmed pomembnih nalog staršev in vseh strokovnih delavcev v osnovnih in srednjih šolah. S tem spodbujamo motivacijo za spoznavanje nacionalne zgodovine in spodbujamo pripadnost skupni pluralni demokratični družbi in državi, ki omogoča blaginjo in spoštuje človekove pravice in svoboščine.

Pripravili in zapisali: Klavdija Namurš in Lidija Kotnik Klaužer

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)