Danes je resda počitniški dan, zato smo z učenci že predpočitniški petek izkoristili za pogled naprej in obeležitev pomembnega dne, dne reformacije.

Tudi današnji čas kar naprej kliče po reformah, tokrat ne zgolj v cerkvi, ampak si ljudje želijo reform, sprememb na več področjih. Da je dan reformacije še kako pomemben za Slovence, je ena izmed temeljnih stvari, ki jo poskušamo predati tudi učencem. Šola je namreč prostor za izobraževanje učencev v najširšem smislu, ki, ko je to potrebno, prestopa okvire učnega načrta in učencem omogoča širiti obzorja izven predmetnih področij posameznega razreda, krepiti vedenja in vrednote za življenje.

Ob omembi besede reformacija in osebnosti Primoža Trubarja se moramo zavedati, kakšno delo je opravil s svojimi somišljeniki, lahko bi jim rekli četverica reformatorjev, in kako pomembne korake so pričeli za slovenski jezik, prva knjiga, prva slovnica, prvi prevod Biblije.

Na šoli smo si zamislili razne aktivnosti, da bi poskušali učencem približati pomen praznika in jih izobraziti, zakaj ga sploh praznujemo in kakšen je njegov pomen. V prvem delu so člani novinarskega krožka pripravili radijsko oddajo, kjer so reformaciji namenili del programa, nato pa so učenci z aktivnostmi nadaljevali pri uri, kjer so si ogledali sinhronizirani animirani film, ki si ga lahko ogledate na povezavi https://video.arnes.si/watch/plk4tzkjch4r, in se nato lotili reševanja reformatorskega kviza. Posebna motivacija je bilo darilce naj reformatorjema razredne in predmetne stopnje, saj smo tokrat delili “odpustke”.

Opomba: Sinhronizirani animirani film je bil prirejen po originalni predlogi dostopni na: (15) A Fun, Animated History of the Reformation and the Man Who Started It All | Short Film Showcase – YouTube. Glas sta posodili učiteljici Liljana in Klavdija.

Učiteljica Liljana in Klavdija

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)