O kulturi se ne sme samo učiti in govoriti, ampak jo je potrebno tudi privzgojiti. Del kulturne vzgoje se izvaja že doma, v družinskem okolju, preostali del pa poskušamo z različnimi dejavnostmi krepiti v šoli. Seveda je krepitev zavedanja o narodni zavesti, kulturi in drugem bogastvu del učnega načrta pri več predmetih, cilji pa se še pristneje in intenzivneje udejanjajo v okviru kulturnih dni.

Učencem 3. triade smo tako v okviru kulturnega dne, ki smo ga izvedli 26. 10. 2023, omogočili sprejemanje nekaterih vsebin iz naše zgodovine izven učilnic, z obiskom domačij znanih slovenskih literatov in ogledom naravnega bisera Dolenjske. Spoznavali smo začetke slovenske književnosti na Dolenjskem in učno pot pričeli na Jurčičevi domačiji na Muljavi. Ravno ogled te domačije se je marsikateremu učencu najbolj vtisnil v spomin, saj so jih navduševali objekti na domačiji in številni delovni pripomočki, ki jih še danes najdemo tudi na Kozjanskem. O pomenu prvega slovenskega pripovednika, naprednega časnikarja in neutrudnega bojevnika za narodne pravice, Josipa Jurčiča,  je z iskro v očeh pripovedovala tamkajšnja vodička.

Dolenjska nas ni pustila ravnodušnih niti pri občudovanju lepote pokrajine, ki ji daje piko na i znana Krška jama, katere notranjost smo si tudi ogledali. Na to, da se v jamah “skriva” še kaj več kot zgolj kapniki, nas je opozoril lokalni vodič, ki nam je razkazoval odtise znanih podob, ki so se izoblikovale na stenah in kapnikih v jami.

Učno pot smo sklenili na Trubarjevi domačiji na Rašici, ki se precej razlikuje od domačij ostalih slovenskih književnikov, saj nas je namesto v duhu časa opremljenih prostorov pričakala spominska soba z zanimivo ponazoritvijo Trubarjevega življenja, del in sodobnikov kar po stenah in steklih oken. Ob bogatem predavanju so učenci dobili nazoren pogled v našo preteklost in trud za slovenski jezik od samih začetkov dalje. Če zaključimo v Trubarjevem stilu … Lubi učenci, znanja, narodne zavesti in ljubezni do domovine naj vam nihče ne vzame.

Vodja kulturnega dne: Klavdija Namurš, prof. slov.

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)