Najboljše zdravilo je tisto, ki preprečuje, ne tisto, ki zdravi“.

(Jose Marti)

Abeceda o drogah, o vplivu na obnašanje, počutje, zdravje, varnost in preprečevanje nasilja skozi oči Janeza Pravdiča, dolgoletnega policista iz Velenja, je bila tematika sredinega dne, ko smo na šoli gostili omenjenega gosta.

Preventiva je zanj bila, je in bo še naprej glavno vodilo pogovora z mladimi. Seveda so zato potrebna znanja in namen treh predavanj, ki jih je izvedel za učence 6., 7. in 8. razreda, je pridobiti in obnoviti vedenja o nevarnostih in posledicah uživanja drog ter vzpodbujati nenasilno komunikacijo.

Da bodo imeli mladi srečno mladost, družino, prijatelje, varno družbeno okolje, morajo znati reči ne! NE, NASILJU in DROGAM!

Šestošolci so skozi zgodbi dveh mladeničev ugotavljali pomen prijateljstva in dobrih odnosov z ljudmi in živalmi brez nasilja. V predavanju O nasilju malo drugače so bili aktivni poslušalci.

V 7. razredu so učenci imeli predavanje z naslovom Ne nasilju, kjer so jim bile predstavljene različne oblike medvrstniškega nasilja ter zakonska določila za preprečevanje le-tega. Spregovoril je tudi o tem, kako lahko vsakdo, kot aktiven posameznik, prispeva k uspešnemu prepoznavanju nasilja, ga prepreči oz. se v primeru nasilja ustrezno odzove.

V 8. razredu pa je predavatelj skozi predavanje z naslovom Ne drogam učencem predstavil vrste drog, posledice zlorabe le-teh in zakonska določila glede prepovedanih drog. Učencem so bila predavanja zanimiva, saj so aktivno sodelovali v debati s predavateljem. 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)