20. septembra 2022 smo se podali v Idrijo. Izbrani so bili kot mladi udeleženci iz območja LAS Obsotelja in Kozjanskega, v sodelovanju s Kozjanskim regijskim parkom. Za nas so organizirali ogled Idrije in njenih naravno – kulturnih znamenitosti. Na območju vodnih kanalov (rak) v Krajinskem parku Zgornja Idrijca smo se sprehodili po gozdni stezi ob vodnem kanalu, vmes pa prisluhnili zgodbam in legendam. Zaradi obilnega dežja je bil kanal poln vode. Voda iz kanala je namreč nekoč poganjala vodna kolesa rudniške črpalke ali kamšte. Danes so rake zelo priljubljeno sprehajališče in rekreacijska pot, primerna za hojo in tek tudi poleti, ker krošnje dreves dajejo prijetno senco.
Posebno doživetje je bila hoja čez viseči most na drugo stran reke. Tudi o poti reke Idrijce od izvira smo izvedeli marsikaj zanimivega. 
Sledil je ogled Geoparka Idrija v mestnem središču: Vodenje po razstavi Zapisano v kamninah, razlaga o nastanku našega planeta in o premikih tektonskih plošč. Prav na Idrijskem se nahaja idrijski prelom, ki je vplival na spremembe v naravi, na kamninsko zgradbo, prst in pokrajino tega dela Slovenije. Učenci so lahko igrali interaktivne igre in odkrivali idrijske znamenitosti, običaje in tradicionalne jedi. 
Po končanih ogledih in vodenju so nas pogostili s kosilom v gostišču Kos. Do tja smo se sprehodili peš in doživeli še košček popoldanskega mestnega utripa Idrije.
 
Kaj so povedale učenke in učenci?
Doživeli smo … vožnjo po avtocesti, razlago o Idriji, sprehod ob rakah, poslušanje zgodb, metanje kamnov v vodo, zanimivosti o kamnih in dinozavrih, hojo po manjšem mostu preko reke Idrijce, lep naravoslovni dan s prijatelji.
Na novo sem izvedel/a … da po kanalu lahko plavajo ribe, da skozi Idrijo teče reka Idrijca, da pesek lahko okameni, da imajo rudnik srebra, zapornice in veliko zgradb, da v Idriji stoji zelo staro drevo, da nastane supercelina, ko se celini združita, da si drevesa iste vrste pomagajo med seboj.
Še bi ponovil/a … majajoč most in lovljenje palice, tek za palico, ogled geoparka, kosilo s pomfrijem in solato.
(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)