Predstavnika skupnosti učencev OŠ Lesično sta se skupaj z mentorico udeležila zasedanja na regijskem otroškem parlamentu. Srečanje je potekalo 20. marca 2019 na II. OŠ Rogaška Slatina. Zanimivo zasnovan koncept zasedanja in aktivno sodelovanje v skupinskem delu po principu svetovne kavarne je spodbudilo slehernega sodelujočega k razmišljanju in debati.

V uvodnem skupnem delu je zbrane nagovoril dr. Tone Kregar, zgodovinar in domačin, ki je podelil svoje spomine na šolske dni in v njem lastnem šaljivem in kritičnem tonu razmišljal o prednostih in pomanjkljivostih šolskega sistema. Z drugega konca sveta, iz New Yorka, se je nato v živo oglasil dr. Igor Cesarec, Šmarčan, ki že petnajst let biva v tujini, od tega 5 let v Ameriki. Povedal je, da je slovenski šolski sistem na visokem nivoju v primerjavi s sistemi ostalih držav, ter da se učencem ni potrebno bati za nivo znanja, saj je znanje slovenskih šolarjev primerljivo z znanjem ostalih razvitih in naprednih držav. Mlade je nagovoril tudi Branko Kidrič, župan občine Rogaška Slatina, ter mag. Karla Škrinjarić, ravnateljica šole gostiteljice.
Učenca Tisa in Domen sta zgledno zastopala našo šolo, nista se ustrašila vprašanj, ki so ju izzvala k premišljevanju in predstavitvi svojega videnja šole in šolskega sistema. Razgovorila sta se o temah o šoli kot hiši modrosti, vlogi učitelja, o vrednotah, ocenjevanju in spodbujanju volje do znanja.
Po dobro uro trajajoči zaključni debati in pogovoru med mladimi je sledila predstavitev predlogov za temo naslednjega otroškega parlamenta. Veseli nas, da je bil s prepričljivo večino izglasovan predlog, ki ga je prispevala naša šola – šport. Učenec Domen je s tehtnimi argumenti podkrepil predlagano temo, saj se je tudi med našim druženjem izkazalo presenetljivo dejstvo: otroci si bolj kot pouka, podkrepljenega z IKT, želijo več gibanja, več sprostitve in predvsem več aktivnega pouka.
Zahvaljujemo se vsem učencem in razrednikom, ki so pomagali, da smo letošnji otroški parlament izvedli kakovostno.
Lučka Palir, mentorica SUŠ in OP
(Skupno 327 obiskov, današnjih obiskov 1)