JANUAR 2019

 

ZAJTRK

 

MALICA

 

KOSILO

ČETRTEK, 3. 1. mlečna pletenica (1,7,8),            mleko (7)

 

njoki z masno omako (1,3,7),

zelena solata

 

goveji zrezek v naravni omaki,

kruhovi cmoki (1,3,7),

zelje v solati

 

PETEK, 4. 1.   

 

carski praženec (1,3,7),               otroški čaj z medom

 

 

črni kruh (1), namaz z Zdenka sirom (7), nesladkan borovničev čaj, mandarina

 

zdrobova juha s korenčkom (1,3), kuhana vratovina, krompirjeva solata, jabolko

 

 

ZAJTRK

 

MALICA

 

KOSILO

 

PONEDELJEK, 7. 1.

 

rezina polbelega kruha (1), kokošja pašteta, otroški čaj čokolino (1,7,8), francoski rogljiček (1,3,7), banana čufti v paradižnikovi omaki (1,3), pire krompir (7), Pingo sok

 

TOREK, 8. 1.

 

 

 

mlečni zdrob (1,7), posip s kakavom (1,8), bela žemljica (1)

 

goveja juha z rezanci (1,3) in govedino, jabolčni zavitek (1,3,7)

pečena puranja nabodala, zelenjavni riž, mešana solata

 

SREDA, 9. 1.

 

 

 

polnozrnata žemljica (1),           rezina sira (7), mleko (7)

 

pečen naravni piščančji zrezek, zelena solata s fižolom

 

kisla repa s svinjskim mesom, pire krompir (7), polnozrnat kruh (1,6,7)

ČETRTEK, 10. 1.

rezina črnega kruha (1),

namaz z maslom (7) in medom,

planinski čaj

 

rizi bizi,

zelena solata s koruzo

 

goveje juha z ribano kašo (1,3), testenine s sirom (1,3,7),

zelena solata

 

PETEK, 11. 1.

koruzna polenta,

kakav (1,7,8)

 

polnozrnat kruh (1,3,7), ribji namaz, sveža paprika, planinski čaj

 

pečena pečenka, mlinci (1), zelena solata, jabolko

 

 

ZAJTRK

 

MALICA

 

KOSILO

 

 

PONEDELJEK, 14. 1.

 

sirov namaz (7), polnozrnata žemljica (1,8), planinski čaj

 

polenta (1),

bela kava (7,8), mandarina

 

ragu s puranjim mesom, široke testenine (1,3), štručka s sezamom (1,6,7)

 

TOREK, 15. 1.   

 

med, maslo (7), rezina polbelega kruha (1), bezgov čaj

 

segedin golaž, hot dog štručka (1,3,7), frutabela (1,3,6,7)

 

ocvrt puranji zrezek (1,3),

dušen riž, mešana solata

 

SREDA, 16. 1.

 

koruzni kosmiči (1,8),            mleko (7)

pečene perutničke,

zelena solata s krompirjem

kus kus z zelenjavno omako, dušena govedina,

naravni probiotični jogurt (7)

ČETRTEK, 17. 1. zeleni dan rezina črnega kruha (1), namaz z viki kremo (1,7,8), kamilični čaj

 

mlinci (1), rdeča pesa

 

zdrobova juha (1,3), špinačni ravioli v smetanovi omaki (1,3,7),

zelena solata

 

 

PETEK, 18. 1.

 

makovka (1,7,8),

šipkov čaj

 

buhtelj (1,3,7), kakav (7,8),

jabolko

 

naravni piščančji zrezek, riž, solata s stročjim fižolom

 

 

*EKOLOŠKA ŽIVILA *ALERGENI

 

Poraba sadja in zelenjave pri otrocih EU pada in je v veliki večini držav članic EU pod priporočenim dnevnim vnosom 400 g sadja in zelenjave na dan.
Idejo za Shemo šolskega sadja (SŠSZ) je leta 2008 potrdil Svet ob veliki podpori Evropskega parlamenta.
Evropska komisija je nato pripravila uredbo in s šolskim letom 2009/2010 uvedla Shemo šolskega sadja (SŠSZ). V novi skupni kmetijski politiki iz leta 2013 je SŠSZ dobila novo ime: Shema šolskega sadja in zelenjave (SŠSZ).
Namen SŠSZ je povečati nizko porabo sadja in zelenjave pri otrocih. Zmanjšati število otrok s prekomerno težo in debelostjo. Zmanjšati tveganje za nastanek bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen, srčnožilne bolezni, rak…). Izboljšati prehranske navade otrok, povezati otroke s kmetijstvom…
Financiranje: od šolskega leta 2009/10 do vključno 2013/14: 75% od EU in 25% od Republike Slovenije; od 2014/15 se je EU sofinanciranje povečalo in na šolsko leto znaša največ 83%, ostalo (vsaj 17%) sofinancira Republika Slovenija.

Na OŠ Lesično je razdeljevanje sadja in zelenjave vsak četrtek  po 4. šolski uri.

 *ALERGENI

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJO IN PREOBČUTLJIVOST IN JIH DOLOČENI OBROK LAHKO VSEBUJE:

  1. GLUTEN (ŽITA, KI VSEBUJE GLUTEN)
  2. RAKI (RAKI IN PROIZVODI IZ NJIH)
  3. JAJCA (JAJCA IN PROIZVODI IZ NJIH)
  4. RIBE (RIBE IN PROIZVODI IZ RIB)
  5. ARAŠIDI (ARAŠIDI IN PROIZVODI IZ NJIH)
  6. SOJA (ZRNJE SOJE IN PRIZVODI IZ NJIH)
  7. MLEKO (MLEKO IN IZDELKI KI VSEBUJEJO LAKTOZO)
  8. OREŠČKI (OREŠČKI)
  9. ZELENA (LISTNA ZELENA IN PROIZVODI IZ NJE)
  10. GORČIČNO SEME (GORČIČNO SEME IN PROZVODI IZ NJEGA)
  11. SEZAMOVO SEME (SEZAMOVO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA)
  12. ŽVEPLOV DIOKSID (ŽVEPLOV DIOKSID VEČ KOT 10 MG/KG)
  13. VOLČJI BOB (IN PROIZVODI IZ NJEGA)
  14. MEHKUŽCI (IN PROIZVODI IZ NJIH)

 

Dovoljujemo si spremembo jedilnika, če določenega živila trenutno ni na tržišču, ali zaradi drugačne organizacije pouka (dnevi dejavnosti, zdravniški pregledi, interdisciplinarne ekskurzije …)

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)