Projekt Evropska vas je šolski projekt, ki ga na Celjskem organizira Mestna občina Celje. V njem sodelujejo osnovne in srednje šole ter druge vzgojno-izobraževalne ustanove.

Osnovna ideja projekta je spoznavanje in razumevanje evropskega družbenega, socialnega in kulturno-zgodovinskega okolja ter spodbujanje medkulturnega sodelovanja, hkrati pa zavedanje lastne kulturne identitete. S projektom želijo spodbujati tudi zanimanje za spoznavanje drugih narodov in držav Evropske unije. Program je usmerjen v medpredmetno povezovanje in v uporabo inovativnih pristopov pri učenju in poučevanju.

Letos bomo na OŠ Lesično v okviru omenjenega projekta raziskovali Nizozemsko – cvetočo kraljevino z mlini na veter in velikimi umetniki. Vse, kar so si Nizozemci ustvarili, so si prigarali s svojo skromnostjo in tudi trgovsko žilico, ki so jo prenesli iz svojih kolonij v domači Amsterdam. V glavnem mestu Nizozemske se še vedno čuti slogan: »Živi in pusti živeti.« Nizozemec ima najrajši opravka s samim seboj in ne z okolico ali ljudmi, ki ga obdajajo. Zato je vesel, srečen, nasmejan in gostoljuben. Ali ste vedeli, da je Nizozemska dejansko najlepša spomladi, ko v mnogih delih »nizke dežele« človeško dušo božajo pisana polja cvetlic? Ali ste vedeli, da je cvetlični park Keukenhof eden največjih in najbolj negovanih cvetličnih parkov na svetu? Ali ste vedeli, da imajo Nizozemci več koles, kot pa je samih prebivalcev? Ali ste vedeli, da je v Roterdamu najlepša in najbolj modna živilska tržnica v Beneluxu daleč naokrog? Ali ste vedeli, da delajo nizozemske cokle iz topolovega lesa?

To in še več zanimivosti bodo raziskovali nadarjeni učenci v sklopu projekta Evropska vas, učenci 7. razreda pri pouku geografije ter pri izbirnem predmetu Turistična vzgoja. Vse, kar bo nastajalo skozi šolsko leto pri pouku in drugih dejavnostih, bodo učenci pokazali na zaključni prireditvi v ponedeljek, 9. 5. 2022, na Glavnem trgu v Celju.

Koordinatorica projekta: Lidija Kotnik Klaužer

 

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)