Tudi letos naša šola sodeluje v projektu Evropska vas, ki ima tokrat simbolen pomen, saj obeležujemo 20 let vstopa Slovenije v EU.

Učenci so si v letošnjem šolskem letu izbrali državo Švico, ker ima med štirimi uradnimi jeziki nemščino. Tako so se učenci lahko tudi pri pouku nemščine pogovarjali o državi ter izdelali plakat. Rezultat projekta in nastale izdelke smo razstavili v šoli in na osrednji prireditvi v tednu Evrope, ki je 8. 5. 2024 potekala v Celju na Glavnem trgu.   

Učenci so Švico raziskovali skozi celo šolsko leto in tako o državi spoznali marsikaj novega in zanimivega. Država šteje 8, 9 milijonov prebivalcev, glavno mesto je Bern. Zanimivo je, da je glavno mesto šele 5. največje mesto v Švici. Druga večja in  bolj znana mesta so Zürich, Ženeva, Basel in Lozana, ki  se po kakovosti življenja uvrščajo med najvišja na svetu.

Švica je ena najbogatejših držav na svetu. Ima zelo odprto in storitveno usmerjeno gospodarstvo. Glavne industrijske panoge so strojna, tekstilna, kemična in farmacevtska industrija. Bogastvo države temelji tudi na finančnih storitvah.

Ozemlje države zaseda stičišče germanske in romanske Evrope, kar se kaže v njenih štirih glavnih jezikovnih in kulturnih regijah: nemški, francoski, italijanski in retoromanski. Ključno vlogo pri oblikovanju zgodovine države in švicarske nacionalne identitete je imela alpska simbolika.

Švica ni članica Evropske unije in je svetovno znana po svoji nevtralnosti. Že od leta 1815 ni bila vpletena v vojaški konflikt. Po upravni razdelitvi je država razdeljena na 26 kantonov in po zvezni ustavi so vsi kantoni enakovredni. Zastava države (simbol) je beli križ na rdeči podlagi. Danes je ta znak prepoznavni znak gibanja Rdečega križa, ki ga je leta 1863 ustanovil Švicar Henry Dunant. V Švici imajo sedež številne mednarodne institucije, deloma tudi zaradi njene nevtralne politike. Ženeva je rojstno mesto Rdečega križa, Rdečega polmeseca in Ženevskih konvencij. Palača narodov v Ženevi je po New Yorku drugo največje središče Združenih narodov. Poleg tega so tukaj tudi sedeži številnih športnih zvez in organizacij, kot so Mednarodna rokometna zveza v Baslu, Mednarodna košarkarska zveza v Ženevi, Uefa in FIFA.

Švica je država brez izhoda na morje,  na jugu meji na Italijo, na zahodu z Francijo, na severu z Nemčijo ter na vzhodu z Avstrijo in Lihtenštajnom. Država ima veliko raznolikost pokrajin in podnebja. Najvišja gorovja so Monte Rosa, Dom in Matterhorn, največja jezera pa Ženevsko jezero, Bodensko jezero, Neuchatalsko jezero in Maggiore. Skozi pokrajino tečejo reke Ren, Rona in Aare. Zaradi alpskega značaja in izrazite zime, ima Švica veliko smučišč, kot so Zermatt, Verier in St. Moritz. Nenazadnje ima država tudi kar nekaj dobrih športnikov, pa ne le smučarjev, le kdo ne pozna teniškega igralca Rogera Federerja.

Ko govorimo o Švici, ne moremo, da ne bi omenili še švicarskih ur (Rolex, Omega, Swatch) ter švicarske hrane. Vsi dobro poznamo švicarske mlečne izdelke in sir, kot sta Grojer in Ementalec, da o čokoladi sploh ne govorimo. Čokolado izdelujejo v Švici že od 18. st. in Švicarji so največji potrošniki čokolade na svetu. Njihovi najbolj znani čokoladi sta Lindt in Toblerone.

                                                                                                

                                                                                                              Koordinatorica projekta: Sanja Centrih

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)