Na OŠ Lesično smo se pridružili največjemu dogodku na svetu, ki poteka vsako leto v decembru in januarju. Organizira ga Amnesty International. Na sto tisoče posameznikov piše apele in solidarnostna sporočila za posameznike in skupine, ki so v nevarnosti ali so jim kršene pravice.
Začetek akcije sega na Poljsko v leto 2002, kjer se je lokalna skupina Amnesty odločila organizirati pisanje apelov, ki je trajalo 24 ur. Od takrat je »maraton pisanja apelov«, ki so ga poimenovali Pišem za pravice, prerasel v globalni dogodek. V teh letih je bilo zaradi Pišem za pravice izpuščenih več kot 50 ljudi, ki so bili po krivem zaprti. To pomeni, da so lahko na novo začeli svoja življenja – po zaslugi milijonov pisem ljudi iz praktično vseh kotičkov sveta.
Maraton pisanja apelov tako vsako leto prinese pozitivne spremembe, ki svet (posameznike, skupnosti, oblasti) spreminjajo na bolje.
Na OŠ Lesično so učenci in učenke pisali za:
– Luisa, ki je obsojen na pet let zapora, ker je branil svobodo izražanja. Njegovo zdravje se v zaporu zaradi neustrezne zdravstvene oskrbe hitro slabša.
– Cecillio, Joanah in Netsai, ki so zaradi uveljavljanja svoje pravice do svobode izražanja in mirnega zbiranja prestale travmatične dogodke. Postale so tarče nenehnih nadlegovanj in nepravičnih obtožb.
– Shahnewaza iz Bangladeš, ki mu grozi dolga zaporna kazen le zaradi objave na Facebooku.
– Aleksandro, ki ji grozi 10 let zapora, ker je kritizirala rusko agresijo v Ukrajini.
Več v galeriji fotografij in video posnetku.
Mentorica: Lidija Kotnik Klaužer, prof. in mag.
(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)