Teden, ki se preveša v drugo polovico, zaznamuje Teden pisanja z roko (17. 1. – 21. 1. 2022), vseslovenski projekt, ki ga Društvo Radi pišemo z roko organizira že sedmič. Namen le-tega je ozaveščati splošno in strokovno javnost o pomenu ohranjanja pisanja z roko. To je še posebej pomembno v času, ko je digitalno pisanje, tj. tipkanje na tipkovnice računalnikov, mobilnih telefonov iPadov in drugih naprav, preplavilo pisno sporazumevanje in ko je branje z ekranov pogosto naša prevladujoča dnevna aktivnost. Teden pisanja z roko podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in nekatera uspešna slovenska podjetja. V letošnjo izvedbo projekta je vključenih rekordnih 321 šol, tudi OŠ Lesično in drugih ustanov s prek 50.000 udeleženci.

Letošnja osrednja tema je Pišemo z roko, ker…, s čimer ozaveščamo prednosti pisanja z roko.

Pisanje z roko je izvirna človekova aktivnost. Nihče na svetu ne piše tako kot vi. Omogoča boljše pomnjenje in branje, z njim izražamo večje spoštovanje, saj namenimo prejemniku sporočila več časa in pozornosti, izboljšujemo fine motorične spretnosti, lažje generiramo ideje, angažirana so druga možganska področja kot pri tipkanju. Pisanje z roko nam omogoča dolgotrajnejšo pozornost.

Vsako leto izberemo med uglednimi osebnosti tri, ki podpirajo pisanje z roko. Letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko so: pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret. Njihove rokopise lahko opazujete na plakatu, ki se nahaja v šoli in tukaj, na spletu.

Več si lahko preberete na spletni strani društva Radi pišemo z roko.

Koordinatorica projekta: Karolina Hostnik Amon

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)