Spoštovani!

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) vsako leto 2. aprila praznuje mednarodni dan knjig za otroke. Praznovanje je predlagala Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil leta 1966 prav v Ljubljani. Od leta 1967 torej vsako leto 2. aprila – na rojstni dan Hansa C. Andersena – praznujemo mednarodni praznik, s katerim želimo spodbujati ljubezen do branja in mladinskih knjig. Lani je bila sponzor praznovanja Slovenska sekcija IBBY, letos pa je sponzorica USBBY. Poslanico Glasba besed je napisala Margarita Engle, ilustriral pa Roger Mello, prejemnik nagrade Hansa Christiana Andersena. V slovenščino je poslanico prevedla Nada Marija Grošelj.

Glasba besed

Margarita Engle

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti.

Besede so bobni in flavte na listu,
so ptič, ki se s pesmijo vzpenja, in slon, ki trobenta,
so reka, ki teče, in slap, ki teleba,
metulj, ki zakroži
visoko na nebu!

Besede nas vabijo k plesu –
ritmi in rime, utripi srca,
peket in prhut, stare in nove povesti,
take izmišljene, take resnične.

Kadar si udobno ugnezden doma
ali čez meje drviš proti novim deželam
in tujim jezikom, so zgodbe in pesmi
vse tvoje.

Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi
postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost:
melodija,
ki upa.

 

Slovenska sekcija IBBY je skupaj z Mestno knjižnico Ljubljana zasnovala tudi bralnospodbujevalno akcijo ob 2. aprilu: Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov. Letos namreč mineva 110 let od rojstva Kristine Brenkove pesnice, dramatičarke, prevajalke in urednice, ki je pustila neizbrisljive sledi na področju mladinske književnosti. Letošnja poslanica opisuje tudi delo Kristine Brenkove:

 

Kadar delimo besede drug z drugim,

glasovi postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost.

 

Mestna knjižnica Ljubljana letošnje leto v celoti obeležuje kot Leto Kristine Brenkove (110. obletnica njenega rojstva), v katerem z najrazličnejšimi aktivnostmi in dogodki, ki se bodo odvijali na mladinskih oddelkih knjižnice in tudi izven nje, sodelujeta in se povezujeta Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo ter Knjižnica Bežigrad. Skupaj sta zasnovali celostno grafično podobo slavnostnega leta, v katerem se bosta povezali s Slovensko sekcijo IBBY, pa tudi z drugimi akterji s področja bralne kulture in promocije branja. Kristina Brenkova je v intervjuju svoje življenje in delo primerjala s »kamenčki v mozaiku njenega življenja«. Logotip, enotna grafična podoba leta Kristine Brenkove v Mestni knjižnici Ljubljana, oblikovalke MKL Ingrid Verdnik Pal ima obliko kamenčka, barvo spominčice, začetnici njenega imena sta prepleteni s knjigo, toplino, domačo dolino in srčnostjo.

Bralnospodbujevalna akcija bo trajala do konca letošnjega leta, navduševala pa bo otroke, mlade in družine za branje zimzelenih del Kristine Brenkove, knjižnih zbirk, ki ju je zasnovala in živijo še danes (Čebelica, Zlata ptica), antologij, ki so povezane s Kristino Brenkovo, in kakovostnih knjig, ki tematizirajo glasbo. K branju vabimo s 110 knjigami, ki so še vedno aktualne, zimzelene in vredne branja in kličejo h »glasbi besed« Kristine Brenkove« in k »besedam o glasbi«. Poleg branja lahko pripravimo razstavo, organiziramo pripovedovanje v razredih (ljudsko pripovedništvo in pesništvo kar kliče po pripovedovanju tudi starejšim učencem), ure pravljic, organiziramo glasna branja, srečanja bralnih skupin, pripravimo predstavitve dr. Kristine Brenkove, organiziramo predstavitve »Kristininih« ustvarjalcev, spodbudimo k zapisu ljudskih pripovedi in pesmi, ki jih še poznajo starejši sorodniki, sosedje. Možnosti je ogromno, kakor je bilo široko tudi Kristinino ustvarjalno področje.

Vabimo vas tudi k sodelovanju na likovnem natečaju in mozaiku branja –  več podrobnosti sledi 20. marca na naši spletni strani. Osrednja tema likovnega natečaja so junakinje, junaki in njihova junaštva v ljudskem pripovedništvu in pesništvu. Slovstvena folklora je bila za Kristino izjemnega pomena, kajti kot je sama zapisala leta 1986 v članku Pogled na svoje delo, ki je izšel v reviji Otrok in knjiga, se ji »… je odpiral neskončno bogat svet in obzorje človekovega praspomina, ki ga hranijo ljudske pripovedi.«

Pri mozaiku branja, igri s kamenčki, se bo po tematskih sklopih razvrstilo 110 izbranih knjig. Vabljeni k odkrivanju kamenčkov, bralnih izzivov, za katerimi se skriva Kristinina ustvarjalnost. Kristina Brenkova je živela s sloganom »za otroke le najboljše«, zato njena dediščina živi še naprej.

Več o praznovanju 2. aprila in bralnospodbujevalni akciji najdete na spletni Slovenske sekcije IBBY: www.ibby.si

Lepo vas pozdravljamo, Slovenska sekcija IBBY.

Slikovne priloge:

  • Plakat ob 2. aprilu 2021, avtor Roger Mello
  • ilustracija, portret Kristine Brenkove, avtorica Polona Lovšin.
  • logo, enotna grafična podoba leta Kristine Brenkove v Mestni knjižnici Ljubljana, podoba kamenčka, ki tvori mozaik njenega raznolikega in zimzelenega dela. Oblikovala jo je oblikovalka MKL Ingrid Verdnik Pal.

Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi

 

 

(Skupno 291 obiskov, današnjih obiskov 1)