V torek, 12. junija 2018, so se učenci druge triade odpravili na interdisciplinarno ekskurzijo na Goričko.

Najprej so si ogledali najobsežnejši grajski kompleks na Slovenskem – grad Grad, ki naj bi imel 365 sob. V gradu so ogromne kleti in ječe. V okolici naselja se pojavlja na več mestih bazaltni tuf, ki je bil gradivo za postavitev gradu.  Okoli gradu se razteza park, zgrajen v angleškem stilu. V njem se nahajajo stari tulipanovci, ki so med najstarejšimi v Sloveniji, rdeče bukve in hrasti, sofore in druga drevesa, ki lepšajo podobo parka. O gradu pripoveduje več legend. Ena izmed njih je legenda o graščaku, ki je želel krono letečega zmaja Kača. Le-ta še vedno jezno gleda iz gradu. Del prostorov, ki je odprt za javnost, so si učenci ogledali. Na voljo je poročna dvorana, urejene so lončarska, kovaška in kolarska delavnica ter nekaj etnoloških zbirk.

Sledil je ogled Doživljajskega parka Vulkanija. Pri naselju Gradu je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. V doživljajskem parku Vulkanija so ga obudili, kjer so učenci doživeli njegov izbruh. Spoznali so še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta, še posebej Goričkega.

Na začetku so spoznali krtka Olija, ki jih je skupaj z vodičko vodil skozi večji del parka in čarovnico Ezo, ki mu je stalno za petami, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem prišli na površje. Učenci so spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje, predvsem iz sveta vulkanov in kaj nam življenje z vulkani prinaša. Nato so odšli skozi lavino cev, kjer jih je pozdravil Oli in jim postavil nekaj vprašanj, na katera je bilo potrebno odgovoriti. Ker so odgovorili pravilno, jih je Oli spustil naprej v dvorano, kjer so se popeljali skozi zgodovino vesolja, vse od Velikega poka do izoblikovanja Osončja in Zemlje. Spoznali so kaj se je v daljni in bližnji preteklosti dogajalo na ozemlju, ki je danes na Goričkem, kako je bruhal vulkan v okolici Gradu, kakšni trobčarji so lomastili tam naokoli, kaj je prinesla ledena doba in kakšna je raznovrstnost Goričkega danes. Nato so se z dvigalom popeljali 6000 m pod površje in se čisto prehitro z Oljevim podzemnim vlakcem vrnili na površje. Sledil je še ogled razstave o geoloških značilnostih Goričkega, Oli pa jim je v svoji kuhinji, ob pomoči znanega kuharja, predstavil, kako se na Zemlji »kuhajo« različne vrste kamnin.

Koordinatorica ekskurzije: Lidija Kotnik Klaužer

(Skupno 817 obiskov, današnjih obiskov 1)