Letos mineva 29 let, odkar so Združeni narodi leta 1989 s sprejetjem Konvencije o otrokovih pravicah v svet poslali pomembno sporočilo in obenem zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito.

20. novembra obeležujemo SVETOVNI DAN OTROK.

Pri urah DKE smo se seznanili s Konvencijo o otrokovih pravicah, s poudarkom na pravici do prostega časa, raziskovanjem le-te in s seznanjanjem o pravicah otrok. Ob svetovnem dnevu otrok pa smo pripravili predstavitev dela.

Leta 1989 je postala Konvencija o otrokovih pravicah prva pravno zavezujoča mednarodna konvencija za uresničevanje pravic v korist vseh otrok. Konvencija predstavlja enega največjih zgodovinskih mejnikov v prizadevanjih, da bi ustvarili svet po meri otrok. Kot zavezujoča pogodba mednarodnega prava uzakonja načela, za katera so se članice Združenih narodov strinjale, da so univerzalna – za vse otroke, v vseh državah in kulturah, ob vseh časih in brez izjem. Z ratifikacijo konvencije (Slovenija 1991) so se države zavezale, da bodo ščitile in zagotavljale otrokove pravice ter sprejemale in izvajale politike, ki bodo vedno upoštevale največjo korist otrok.

Toda kljub doseženemu napredku so vsakodnevno kršene pravice milijonov otrok.

20 % najrevnejših otrok na svetu ima dvakrat večjo verjetnost, da umrejo pred dopolnjenim 5. letom, kot 20 % otrok iz najbogatejših držav.

Eden od štirih otrok v državah v razvoj je prisiljen delati za preživetje

in

na milijone otrok je žrtev diskriminacije, telesnega in spolnega nasilja, zlorab in zapostavljanja.

(Skupno 289 obiskov, današnjih obiskov 1)